FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PRODUKSI ROTI KOMPIANG (STUDI KASUS PADA TOKO TARZAN DI RUTENG KABUPATENMANGGARAI)
Keywords:
Modal, Tenaga Kerja, Bahan Baku, Hasil ProduksiAbstract
This study aims to determine the direct and simultaneous influence of capital, labor, raw materials on the production of kompiang bread at the Tarzan shop in Ruteng, Manggarai Regency, East Nusa Tenggara. This study uses a quantitative approach, using a descriptive analysis method. The population in this study was 300 employees and the sampling technique used Sugiyono's theory with a sample of 45 employees. The data collection method used interviews, questionnaires and documentation. The data were analyzed using multiple linear regression analysis, partial tests, simultaneous tests and coefficient of determination (R2). Based on the multiple linear regression model obtained the results of the analysis are Y = 40.356 + 0.386X1 + 0.387X2 + 0.066X3. It is known that capital, labor, raw materials have a partial (positive) effect on the production of kompiang bread at the Tarzan shop in Ruteng, Manggarai Regency. where the t-count value is greater than the t-table including capital (2.762 > 1.683), labor (2.511 > 1.683), raw materials (1.831 > 1.683) and the results of the simultaneous test show that the F-count is greater than the F-table (4.438 > 2.83), meaning that capital, labor, raw materials have a simultaneous effect on the production of kompiang bread at the Tarzan shop in Manggarai Regency.
References
Ahyari. 2002. Metode ataupun Teknik Menambah Kegunaan Suatu Barang dan Jasa. Jakarta.
Harsono. 2000. Setiap Usaha Manusia Atau Kegiatan Yang Membawa Benda Ke Dalam Suatu Keadaan. Bulletin. Eko. FE. UGM.
Iswardono dan Ahmad Ridhani Anandra. 2010. Teori Produksi. Jakarta. Bumi karsa.
Jelatu, H. (2024). Efek kemampuan berwirausaha terhadap pengembangan usaha: Pendekatan kuantitatif. Jurnal Ekonomi, Pendidikan dan Perencanaan Pembangunan Daerah, 2(1), 1-5.
Jelatu, H. (2023). Pendapatan Usaha Dipengaruhi Oleh Perilaku Kewirausahaan Dan Strategi Pemasaran. Jurnal Ekonomi, Pendidikan dan Perencanaan Pembangunan Daerah, 1(1), 32-38.
Jelatu, H. (2022). Efek Bauran Pemasaran Dalam Meningkatkan Keputusan Pembelian:(Studi Kasus Konsumen Di Senyum 5000 Sentani Papua). Jurnal Ekonomi, Pendidikan dan Perencanaan Pembangunan Daerah, 1(1), 36-44.
Jelatu, H., & Jewaru, M. (2024). OPTIMALISASI KINERJA ORGANISASI Sinergi Fasilitas Kerja, Kualitas Sumber Daya Manusia, dan Kepuasan Kerjaa. AMERTA MEDIA.
Jelatu, H. (2023). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Cengkeh (Studi Kasus Di Mano Kecamatan Poco Ranaka Kabupaten Manggarai Timur). Madani: Jurnal Ilmiah Multidisiplin, 1(3), 1-7.
Jelatu, H. (2024). Pengaruh Modal Pinjaman Dan Modal Sendiri Terhadap Tingkat Pendapatan (Shu) Koperasi Simpan Pinjam Floredete Desa Hilihintir Kecamatan Satarmese Barat Kabupaten Manggarai. Jurnal Humaniora dan Sosial Sains, 1(2), 203-209.
Jelatu, H., & Burhan, S. (2024). Analisis Faktor Yang Mempengaruhi Penjualan: Studi Kasus Depot 99 Sentani. Jurnal Ekonomi, Pendidikan dan Perencanaan Pembangunan Daerah, 2(1), 15-21.
Jelatu, H., & Septikasari, D. (2024). Berwirausaha Sebagai Solusi Mengatasi Pengangguran. Ruang Karya.
Mankiw. 2003. Pangantar ekonomi SDM. Jakarta fakulitas Ekonomi UI.
Non, R. H., & Jelatu, H. (2023). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Minat Berwirausaha: Studi Kasus Penduduk Di Sentani, Provinsi Papua. Jurnal Ekonomi, Pendidikan dan Perencanaan Pembangunan Daerah, 1(2), 64-69.
Soekartawati. 2009. Teori ekonomi produksi. Analisis fungsi produksi coob-dauglas: rajawali press. Jakarta Soeharno. 2009. Ekonomi. Jakarta: yudhistira
Sukirno, sadono. 2010. “Mikro Ekonomi, Teori Pengantar”, PT. Raja Grafindo Persada, Jakarta.
Sumaryo. 2011. Jumlah Bahan Baku Yang Digunakan. Jakarta. Sukirno. 2006. Analisis Mengenai Biaya Produksi